Bergabruk
2 juni, 2017
Bonna kött
1 juni, 2017

Ekofisk

fisk

HÅLLBAR & LOKALT ODLAD

Tilapia är en lokalt odlad fisk. Den tillhör abborrartade fiskar och Ciklidfamiljen. Fisken kommer ursprungligen från Afrika och man skiljer på tre viktiga släkten: Oreochromis, Sarotherodon och Tilapia. Olika arter av Tilapia har odlats i mer än 3 000 år. De senaste fem åren har den funnits på den svenska marknaden. Idag odlas Tilapia i stora delar av världen. Det är en tålig fisk som livnär sig på olika typer av föda, gärna vegetabilisk, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Arten är lätt att odla och har en snabb tillväxt.

På Ekofisk odlas fisk utan kemikalier och antibiotika. Fiskarna växer upp i rent dricksvatten. Vattnet värms upp med spillvärme. Odlingen bidrar inte till miljöförstöring och den påverkar inte vilda fiskbestånd eftersom odlingen är sluten och landbaserad. Tilapia kan du äta med gott samvete. I Världsnaturfonden WWF fiskeguide är Tilapia markerat som grön=Ät gärna. Det betyder att fisken och odlingar sköts på ett mer hållbart sätt.

Storleken varierar, en del kan väga upp till 4 kg. Fisken odlas i rent vatten och är av utsökt kvalitet. För att kunna hålla den relativ höga odlingstemperaturen, används spillvärme från produktionen. Hur är då smakupplevelsen? Tilapians kött är fast och rödaktigt på utsidan men vitt inuti när det är tillagat. Fisken har en mild smak och går att tillreda på alla möjliga sätt, passar t.ex. bra att steka, ugnsbaka, grilla, pochera, eller kan använda i grytor. Eftersom Tilapia har en mild smak, tål fisken att kryddas ordentligt. ekologisk